Ontdekkingen uit 4000+ uur zelfstudie: een persoonlijke selectie

Er zijn ontelbare boeken over motivatie en zelfhulp, maar welke heb ik nu gelezen tijdens mijn ruim 4000 uur zelfstudie? Hier is een selectie uit mijn boekenkast met meesterwerken van erkende zelfhulp-experts, waaruit ik inspirerende ideeën, wijsheden, ontdekkingen en openbaringen heb gehaald op mijn reis naar spirituele en persoonlijke groei. Ik ga niet diep in op de inhoud van deze boeken, want dat zou qua hoeveelheid tekst een boek op zich worden. Deze lijst is ook verre van compleet, maar wanneer je geïnteresseerd bent in het verheffen van jezelf naar een hoger niveau, richtingaanwijzingen nodig hebt en bereid bent om kennis en lessen toe te passen in je dagelijks leven, kan deze selectie van onschatbare waarde zijn.

Om te beginnen, benoem ik graag de boeken waar ik dagelijks naar teruggrijp, met als onderwerp: de I Tjing. Mijn bibliotheek omva meer boeken over dit onderwerp. Maar deze mooie boeken hebben mij waardevolle wijsheid en inzicht gegeven in de werking van het universum, en nog steeds! Ze bieden mij vandaag og steeds de nodige sturing op momenten dat ik meer houvast nodig heb dan alleen mijn intuïtie:

  1. I Tjing, Het Boek der veranderingen – Richard Wilhelm (dé klassieker!)

  2. I Tjing voor de 21ste Eeuw – Han Boering (het boek dat de ITjing voor mij zo veel duidelijker maakte)

  3. I Tjing – Moique Moller (verhalend uitleg over de hexagrammen, erg behulpzaam)

  4. The Tao of I Ching, Way to Divination – Tsung Hwa Jou (dit unieke boek leerde mij om anders naar de ITjing te kijken)

  5. Prof. H. van Praag - Sleutel tot de ITjing (een heldere uitleg van de complexe symboliek en filosofie achter de ITjing)

De I Tjing biedt een diepgaande verkenning van kosmische principes en menselijke ervaringen binnen de Chinese filosofie. Wanneer je in deze teksten duikt, wordt duidelijk dat ze onlosmakelijk verbonden zijn met concepten zoals reïncarnatie, karma, familiesystemen en voorouderlijk besef. De symbolische taal en hexagrammen weerspiegelen niet alleen de dynamiek van yin en yang, dualiteit en balans, maar bieden ook een lens waardoor men kan reflecteren op de cyclische aard van het bestaan en de voortdurende evolutie van de ziel door opeenvolgende levens. De volgende boeken hebben mij geholpen om de invloed van voorouders en familiedynamieken op ons huidige leven meer te begrijpen en dieper te doorgronden, evenals de rol van karma (reïncarnatie) in het vormgeven van onze dagelijkse ervaringen en bestemming:

  1. Bestaansrecht – Maarten Oversier (reïncarnatie toegankelijk en begrijpelijk gemaakt)

  2. Reïncarnatie en Karma, sleutel tot spirituele ontwikkeling – Dr. Hiroshi Motoyama (het boek dat mijn interessse wekte)

  3. Reïncarnatie - Joel Fisher (een andere kijk en verdieping)

  4. De Fontein, vind je plek – Els van Steijn (meerdere malen gelezen, de van opstellingen theorie wordt hier makkelijk gemaakt)

  5. Tao en de kunst van familieopstellingen (de link van oosterse filosofie naar het westers denken binnen opstellingen)

Tot slot. Elk van onderstaande boeken biedt een unieke en waardevolle kijk op spiritualiteit en persoonlijke groei. Ze hebben voor mij gediend als een bron van diepgaande inspiratie en wijsheid. Afhankelijk van wat je zelf zoekt of nodig hebt, raad ik deze boeken ten zeerste aan om aan te schaffen. Ze zijn waardevol omdat je ze keer op keer kunt raadplegen en dan voor nieuwe inzichten en begeleiding op je levenspad zullen zorgen. Of je nu antwoorden zoekt op levensvragen, of simpelweg een moment van reflectie wilt, deze boeken zullen je zonder enige twijfel de nodige verdieping en richting bieden:

  1. De 7 spirituele wetten van succes - Deepak Chopra (mijn kleine ‘bijbeltje’ voor wanneer ik laag in mijn energie zit)

  2. Zoals een mens denkt - James Allen (dit heeft mij erg geholpen, het geeft inzichten over hoe je moet denken)

  3. Niet morgen maar nu - Wayne Dyer (een feest van herkenning, hoe mensen zijn én hoe ik zelf ben)

  4. Science of getting rich - Wallace D. Wattles (succes begint met de juiste mindset)

  5. De Alchemist - Paulo Coelho (dit roman vertelt je je dromen te volgen en te vertrouwen op het universum)

  6. De Zin va het bestaan - Victor E. Frankl (de zoektocht naar betekenis als de drijvende kracht in je leven)

  7. Synchroniciteit - Carl Gustav Jung (hoe betekenisvolle toevalligheden ons leven beïnvloed)

  8. De rijkste man van Babylon - George Clason (praktische lessen over het opbouwen van rijkdom)

  9. Epictetus Zakboekje - Epictetus (een verzameling van stoïcijnse wijsheden)

  10. De kracht van het Nu - Eckhart Tolle (leer aanwezig te zijn in het moment en het loslaten van negatieve denkpatronen)

  11. Becoming Supernatural - Dr. Joe Dispenza (een onderzoek over de connectie tussen wetenschap en spiritualiteit)

  12. Lucide Dromen - Dylan Tuccillo (krijg meer controle over je dromen en de creatieve kracht van je onderbewuste)

  13. De Akasha Kronieken - Linda Howe (een middel om toegang te krijgen tot je zielsgeschiedenis en je levenspad)

  14. Het geheim van de gouden bloem - Richard Wilhelm & Carl Gustav Jung (taoïstische meditatietechnieken)

  15. Kleine Monnik - Annemarie Lesage (een inspirerend boek over een kleine monnik en zijn spirituele reis)

Dit is een greep uit mijn persoonlijke selectie, maar ik moedig je aan om vooral een boek te kiezen dat bij jou resoneert. Elk boek biedt een unieke ervaring en kan op verschillende manieren tot je spreken. Vertrouw op je intuïtie en laat je leiden naar de wijsheid en inspiratie die je op dit moment nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar rust, inzicht of een nieuwe manier van denken, er is altijd een boek dat perfect aansluit bij jouw persoonlijke reis. Het mooie van deze boeken is dat ze op elk moment in je leven iets nieuws kunnen bieden. Ze zijn als oude vrienden die je steeds opnieuw kunt bezoeken, waarbij je steeds nieuwe lagen van begrip en inzicht ontdekt.

Of je nu streeft naar persoonlijke groei, spirituele verdieping of praktische levenswijsheden, deze boeken staan klaar om je te begeleiden. Investeer in deze schatten, want ze zullen je helpen om je pad te verlichten en je hart en geest te openen voor de eindeloze mogelijkheden die het leven te bieden heeft.

Volgende
Volgende

Navigeren door de ITjing met het evolutionaire hexagram